Studenten uit Zwolle ontwerpen hippe bank voor bij deze bijzondere uitvinding

PREMIUM

Artists impression van een Ecoplant met een hippe bank die Zwolse studenten ontwierpen. © Ecoplant

Studenten uit Zwolle ontwerpen hippe bank voor bij deze bijzondere uitvinding

Vijf studenten van de Zwolse hogeschool Windesheim hebben een spectaculaire bank ontworpen voor Ecoplant, de Zwolse producent van energiefabriekjes in de vorm van zonnebloemen. De blaadjes

bestaan uit zonnepanelen die met de zon meedraaien en energie kunnen opslaan in een accu. Je kunt er een elektrische auto of fiets mee opladen. Of gewoon je mobieltje.

Lex van Kooten 07-09-21, 07:00 Laatste update: 07-09-21, 07:26
,,Ecoplanten zijn al een blikvanger, maar met die bank erbij helemaal”, zegt eigenaar en bedenker van Ecoplant Hans Veenemans. ,,Onze opdracht was een organisch en natuurlijk geheel te ontwerpen. De bank moest de Ecoplant als het ware omarmen. Dat is gelukt. Waarom we een bank wilden? Het blijkt dat de Ecoplant een prima ontmoetingsplek biedt. Met schaduw van de ‘blaadjes’ tegen de zon en beschutting tegen de regen.

Aan de voorkant kun je zitten. Aan de achterkant kun je je elektrische fiets opladen. Stekker in de ‘zonnebloem’ en klaar.”

Veenemans werkt graag samen met studenten om op die manier de energietransitie bij jongeren ‘te planten’ en vooral ook tastbaar te maken. ,,Van ontwerp naar styling. Van bouwen naar plaatsing”, vat hij samen. Studenten van mbo’s in Zwolle bouwen nu zelf Ecoplanten voor hun scholen en daarna ook andere Ecoplant-klanten. De scholen schreven

speciale lesprogramma’s om dat te doen.

Spectaculair

Het initiatief slaat zo aan dat nog zeven mbo’s in de rest van het land hetzelfde gaan doen. En nu komt daar de spectaculaire bank bij. Robin ten Klooster, Svenja de Vries, Laura Kool, Maarten Grootens en Niels Kingmans zetten tijdens hun studie bij Windesheim een eigen bedrijfje
op. ,,We runden een ontwerpbureautje”, vertelt Robin. ,,Hans Veenemans wilde dat we straatmeubilair zouden maken voor bij de Ecoplanten. Hij had al wat ideeën. En daar gingen wij op door.”

De vijf studenten hadden aan hun (studie)opdracht een half jaar werk. De eerste exemplaren zijn al verkocht. Eentje staat in Hong Kong en een ander komt – waarschijnlijk – bij het gemeentehuis van Terschelling.

Hans Veenamans is de oprichter van Ecoplant, een bedrijf dat superzonnepanelen maakt in de vorm van bloemen. Ze draaien met de zon mee, zijn zelfreinigend en gemaakt van materiaal dat een extra hoge opbrengt oplevert: tot ongeveer 60 procent meer dan een gewoon paneeltje. © Frans Paalman

Graffiti

De banken zijn gemaakt van laagjes Siberisch lariks, een Noord-Europese hardhoutsoort die tegen een stootje kan. ,,En door die laagjesstructuur zijn ze gelijk ook een stuk minder aantrekkelijk voor graffiti”, zegt Veenemans die de banken meeneemt naar aanstaande zonne-energiebeurzen in Haarlemmermeer (eind deze maand) en Duitsland (München en

Düsseldorf).

Voor Robin en de andere studenten zelf is het project al weer even achter de rug. ,,We deden met ons bedrijfje op school meerdere projecten. Maar deze was wel het leukst.” De 26-jarige Kampenaar is nu afgestudeerd industrieel projectontwerper (‘Ik noem het ook wel eens creatieve werktuigbouwkunde’) en werkt sinds kort bij machinefabriek Conrad Stanen in Emmeloord als werkvoorbereider voor grondboorinstallaties.

De prijzen voor de hippe banken – die er inmiddels in verschillende varianten zijn – lopen op tot 6000 euro per stuk.

Share this post

There are no comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in uw winkelwagen.